• Category : SERVICE

Wilt u uw woning of bedrijfspand verlichten en wilt u een goed lichtadvies? Een optimale verlichting vereist een goed lichtplan. Bereid u bijvoorbeeld in een woonkamer met open keuken een diner dan wilt u het licht van een professionele keuken. Dat betekent een goede lichtverdeling dus minder verschil tussen licht en donker en een heldere lichtkwaliteit met een goede kleurweergave. Vervolgens gaat u met elkaar aan tafel en wilt u liever verlichting in een zachte sfeer zoals in een bistro. Dat betekent een spannende lichtverdeling met meer verschil tussen licht en donker, een warmere lichtkleur en een lager lichtniveau. En dat in dezelfde ruimte en met dezelfde armaturen. Om dit mogelijk te maken is een goed lichtplan met regiemogelijkheden onontbeerlijk.

Waarom lichtadvies?

Goede verlichting is niet alleen een kwestie van mooie (schemer)lampen en/of (inbouw)spots. Het vereist een lichtadvies gesprek en het maken van een lichtplan. Iedere ruimte vraagt een andere aanpak omdat de wijze van gebruik telkens anders is. Met dimmers beïnvloed je de lichtsterkte en bij de juiste keuzes ook de lichtkleur. Daarbij wil je ook een juiste lichtverdeling en lichtkwaliteit, want ook dat zijn lichttechnisch zeer belangrijke factoren. Zodra je een lichtplan met regiemogelijkheden weet te realiseren, is het eindresultaat verbluffend. Bijkomend feit is dat het fenomeen LED-verlichting zeer veel aandacht vergt. De ene LED-lamp is de andere niet. Slechts een gedegen kennis en toegang tot de merken die op technisch gebied vooruitlopen, kunnen leiden tot mooi LED-licht.

Wanneer een lichtadviseur inschakelen?

De tekenfase van een verbouwing, renovatie of nieuwbouwproject is het ideale moment om over de verlichting na te denken. Dat is hét moment voor een lichtadvies en het ontwerpen van een lichtplan. Juist omdat alles dan nog mogelijk is om tot het beste eindresultaat te komen. Dat kunnen wij niet genoeg benadrukken. Helaas zien we in de praktijk regelmatig dat verlichting een sluitstuk is. Mensen bouwen een nieuw huis en gaan pas over verlichting nadenken zodra het (bijna) klaar is. Iedereen kent het effect dat de eettafel niet recht onder het stroompunt staat om maar een voorbeeld te noemen. Dat is zonde en kan voorkomen worden.

Lichtplan met regiemogelijkheden

Wat je wil, is een lichtplan met regiemogelijkheden. Daarmee kun je per ruimte de gewenste lichtsituaties creëren. Zo zijn dat voor een woonkamer veelal meerdere lichtsituaties en in een kantoorruimte is dat er wellicht maar één. Met de juiste dimmers kun je de gekozen verschillen dus op een “hoger en helderder” of “lager en warmer” lichtniveau instellen. Met name in privévertrekken, welke aangemerkt kunnen worden als verblijfsruimtes, dient men deze verschillen te kunnen beheersen. Traploos dimmen van heel sfeervol en spannend tot zeer comfortabel en doelmatig. Dat is wat wij een lichtplan met regiemogelijkheden noemen. Er bestaan ook technieken waarin de instellingen geprogrammeerd kunnen worden zodat er verschillende scenes vastliggen. In ons lichtadvies gesprek gaan we daar verder op in.

Voor onze waarneming meten onze ogen constant de lichtintensiteiten in het centrum en in de periferie van ons gezichtsveld. Op basis daarvan stellen de ogen hun lichtgevoeligheid in. Dit is altijd een gemiddelde van de verschillende lichtintensiteiten in ons gezichtsveld. Ofwel, de verschillen tussen de lichte en donkere plekken in de betreffende ruimte.

Bij grotere verschillen (contrastrijk) tussen de lichtintensiteiten in ons hele gezichtsveld is er dus een grotere afwijking naar het hoogste en het laagste lichtniveau. Een groot verschil tussen licht en donker gaat ten koste van ons waarnemingsrendement, maar komt ten goede aan de sfeer, de dynamiek en de spanning van de setting. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting in een bistro die knus en spannend is.

Bij kleinere verschillen (betere lichtverdeling) tussen de lichtintensiteiten in ons gezichtsveld is er dus een kleinere afwijking naar het hoogste en het laagste lichtniveau in de ruimte. Dit komt ten goede aan een hoger waarnemingsrendement en is ook minder knus en spannend.

Hoe maak ik een goed lichtplan

Wij hanteren in ons lichtadvies en bij het maken van een lichtontwerp de categorieën A, B en C. Alleen door de juiste combinatie van lichtarmaturen, in de categorieën A, B en C, toe te passen creëert u de juiste regiemogelijkheden over de verlichting.
A – indirecte verlichting: maakt indirect licht via het plafond en is verantwoordelijk voor het licht waarvan overal een beetje is. Dit is de basisverlichting en creëert de lagere lichtintensiteit in de ruimte en dus ons gezichtsveld. Het voorkomt te donkere plekken in het geheel.
C – accentverlichting: maakt alleen licht op één plek. Dit is accentverlichting en behoort tot de hogere lichtintensiteiten in de ruimte en dus in ons gezichtsveld. Het kan bijvoorbeeld een leesplek creëren of een schilderij of plant belichten. Het zorgt voor spanning en dynamiek.
B – decoratieve verlichting: verlicht als decoratief armatuur vooral zichzelf en verbetert niet de lichtverdeling, maar is mede bedoeld ter decoratie van het interieur. Denk bijvoorbeeld aan een mooie kroonluchter.

Het is onmogelijk om met armaturen uit één categorie een goed lichtplan te maken. Het gaat om de juiste combinatie.

Aanpak ontwerpen lichtplan

Bij het maken van een goed lichtplan is het van belang rekening te houden met de lichttechnische, esthetische, infrastructurele en budgettaire gevolgen. Om ervoor te zorgen dat deze factoren geschikt zijn voor uw specifieke situatie, hanteren wij een beproefde aanpak die deze zaken voor u borgt. Ook kunt u hier meer lezen over onze aanpak voor het maken van een goed lichtplan.

Het is onze insteek om met iedere klant opnieuw de juiste balans te vinden en de mogelijkheden die er zijn optimaal te benutten. Om een goed functionerend en mooi lichtplan in uw woning of kantoor te realiseren vindt eerst een persoonlijke en vrijblijvende kennismaking op locatie plaats. Zo inventariseren we de situatie, uw eisen, wensen en smaakvoorkeuren. Tijdens deze afspraak vindt ook deels het lichtadviesgesprek met een toelichting over licht en waarneming plaats. We vertellen over de criteria en ingrediënten die leiden tot een goed lichtplan. Zodra u opdracht geeft voor het maken van een lichtplan of lichtontwerp gaan wij voor u aan de slag met stap 2: het lichtplan maken.

Meer weten over lichtadvies of lichtplan maken?

Wij zijn benieuwd naar uw situatie. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.